12 Mayıs 2012 Cumartesi

Impressionism


19.yy’ da Fransa’da ortaya çıktı
Özellikle resim akımını etkiledi
Claude Monet ve Camille Pissarro bu akımın öncüleridir
Claude Monet'nin 1872 tarihli İzlenim: Gün Doğumu (Impression soleil levant) isimli tablosu, akımın adının kaynağıdır
Resmedilen nesnelere veya olaydan çok günün belirli bir zamanına özgü ışığın sanatçı üzerinde yarattığı izlenimlere önem verilir
 İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir




Teknikler
  • Detaylar yerine kısa kalın fırça darbeleri vardır
  • Renkler birbirine çok karışmadan yanyana kullanılmıştır. Renklerin karışması izleyicinin gözünde gerçekleşir
  • Griler ve koyu tonlar contrast renklerin karıştırılmasıyla elde edilir. Asıl izlenimcilik akımında siyah rengin kullanımından kaçınılmıştır
  • Akşam üzerini yansıtan eserlerde ışığın loş, belli belirsiz etkisi görülür
  • Objeden objeye renklerin yansımasına dikkat edilmiştir
  • Dış mekan resimlerinde gölgeler gökyüzünün mavisindedir. Bu önceki akımlarda görülmemiştir


Claude Monet
Oscar-Claude Monet olarak da bilinir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır. 
Louvre'u ziyaret etmek için Paris'e geldiğinde, pek çok ressamın eski ustaları taklit ettiğine tanık oldu. Monet, bir pencerenin yanına oturup gördüklerini resmetmeyi tercih etmedi.
Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille ve Alfred Sisley ile birlikte resme yeni yaklaşımlarını paylaştılar, ışığın açık havada yarattığı etkiyi resme parçalanmış renkler ve seri fırça darbeleriyle aktardılar. Bu daha sonraları empresyonizm(izlenimcilik) olarak adlandırıldı.
Monet'nin tanınmasını sağlayan 1866 tarihli Camille ya da Yeşil elbiseli kadın (La Femme à la Robe Verte) adlı eseridir.
Monet, 1923'te katarakt sebebiyle iki kez ameliyat olmuştur. Katarakt olduğu süreçte yaptığı resimlerin genel olarak kırmızı tonlarda olduğunu görürüz, bu katarakt hastalarının görüş biçiminin karakteristiğidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder